Én és a Windows 10

Az Én Win 10-em

Az Én Win 10-em

Beépített alkalmazások

2015. augusztus 04. - MajdnemAraya

w95-welcome_1.gifAmikor először telepítettem Windows 95-öt, a folyamat végén az első érzés a büszkeség volt. Igencsak büszke voltam magamra, hogy sikerült végignyomkodnom a "Tovább" gombot, ráadásul a  a gép újraindítását követően el is indult az új Mikroszoft Vindóz Kilencvenöt (by Vágási Feri).

A második érzés a tanácstalanság volt: oké, szép, új, csillog-villog, másabb, mint a 3.1 volt, de mi a fenét kezdjek vele? Volt ugyan benne pasziánsz meg aknakereső, jegyzettömb és számológép, de ahhoz, hogy bármilyen érdemi dolgot tudjak kezdeni a géppel, további programok telepítésére volt szükség.

A rendszer fejlődésével az alaptelepítésben helyet kapó programok száma is egyre nőtt, és bár ha tényleg dolgozni akarunk a gépünkkel, akkor nagy valószínűséggel nem ússzuk meg a további programok telepítését, nagyjából a Windows 8 környékén már az alaptelepítéssel is elboldogulhatott az r=1 user. A Windows 10-ben is kapunk egy csomó alkalmazást.

Feltétlenül pozitív változás a Windows 8 és 8.1-hez képest, hogy az Áruházas alkalmazások már nem teljes képernyőn futnak. Ez engem leginkább a számológép esetében zavart, el sem tudom képzelni, hogy mi járt a fejében annak (azoknak), aki kitalálta ezt.

De nézzük sorban - a teljesség igénye nélkül - az alapból elérhető programokat.

Áruház

Viszonylag egyszerű és áttekinthető felületről telepíthetünk különféle alkalmazásokat. Különösebb problémát eddig nem tapasztaltam vele, igaz, túl sok appot eddig nem is töltöttem le a segítségével. Az elérhető programok mennyisége viszont kevéske, legalábbis a hasonszőrű szoftverboltok kínálatához képest.

Diktafon

No, az első mellélövés. Első indításnál azt írta, hogy nincs engedélyezve a mikrofon, a beállítások pontban engedélyezhetem. Nos, ez a beállító menü eléggé el van rejtve, miután nagy nehezen megtaláltam, a program jelezte, hogy akkor most átváltunk a gépházba. Miután sikerült bekapcsolnom a mikrofont, jött a második meglepetés: alig hallatszik valami. Laptopot használok beépített mikrofonnal, ami általában teszi a dolgát, skype használatánál például nem tapasztaltam problémát. Nos, itt igen: szinte alig hallatszik a normál beszédhang. Ha tehát hangjegyzetet szeretnék készíteni, akkor minimum üvöltenem kell. A harmadik: nem tudom módosítani a hangfájlok mentési helyét. Ez így nulla, számomra felejtős.

Fényképek

Ez az alkalmazás viszont majdnem teljesen rendben van. Fényképnézegető eddig is volt a Windowsban, de az alkalmazás köröket ver rá. Én is, mint sokan mások, úgy tárolom a gépemen a fotóimat, hogy igyekszem mappákba rendezni őket, hogy véletlenül se keveredjenek a Hawaii-on és a Bora Borán készült képeim... A manapság divatos fénykép-alkalmazások erre fittyet hánynak és időrendben mutatják a képeimet, amiből aztán néha érdekes dolgok jönnek ki. Ha a fényképezőgépen nincs jól beállítva dátum, akkor a friss képek is képesek a lista végére keveredni és csak hosszas kutakodás után bukkanunk rá. Sajnos a Fényképek app is pont így cselekszik, ezt pedig hátrányként rovom fel, mint ahogy azt is, hogy csak egyféle előnézet van a képekhez. Egyébként az előnézeti képek betöltésével néha bajban van a program, nem minden fotót mutat meg teljes valójában, azonban ha egy hibásnak tetsző képre kattintok, a valódi méretben már rendesen látszik minden.

Ha csak simán képnézegetésre használom a programot, akkor érdekesen viselkedik. Ha egy több fotót tartalmazó mappából egy képet nyitok meg dupla kattintással, és - most jön a lényeg - ezt az Intézőből teszem, akkor semmi gond sincs , a mappában szereplő képek között tudok tovább, illetve visszalépegetni. Az a vicc, hogy ha a a Total Commanderből teszem mindezt, csak a megnyitott képet látom, a mappában előtte/utána lévő képekre nem tudok közvetlenül lépni. Furcsa hiba!

De nézzük a pozitívumokat! Amolyan kocafotós vagyok, jellemzően a gyermekeimet fotózom különböző élethelyzetekben és ezt általában a telefonommal teszem. A viszonylag elfogadhatóan sikerült képeket igyekszem kicsit javítani is. Nem kell nagy dolgokra gondolni: átméretezés, vágás, vörös-szem eltávolítás, esetleg fényerő/kontraszt állítás az, amit a fotóimon csinálok, hogy aztán egyrészt elküldhessem a nagymamáknak az unokák képeit, másrészt büszke apukaként posztolhassam a Facebookra. (Igen, én vagyok az, aki mások falát a gyerekeim képével szemetelem tele, de ez egy másik történet...) Ezekhez a műveletekhez eddig külön programra volt szükségem (ha valakit érdekel: a GIMP-et használtam), de innentől kezdve a Fényképek alkalmazás lesz a barátom. A fent említett módosítási lehetőségek ugyanis mind megtalálhatók a programban, sőt, több is. Néhány beépített effekt segítségével tovább tuningolhatjuk a képeinket. Ha pedig az Áruházból (az egyébként kissé vérszegény) Facebook alkalmazást is telepítjük, akkor közvetlenül a programból posztolhatjuk is az elkészült remekművünket.

fenykepek.png

Tény, hogy a Microsoft nem találta fel a spanyolviaszt, hiszen ezek a funkciók sok más programban eddig is megtalálhatóak voltak, az viszont mindenképp jó, hogy a hobbifotósok alapból kapnak egy viszonylag kényelmesen használható eszközt.

Időjárás

A telefonomon nagy megelégedéssel használom az Időkép alkalmazást és ha időjárás előrejelzésre vagyok kíváncsi, akkor is általában az ő oldalukat keresem fel. Az Áruházban elsők között kerestem az Androidon már jól ismert alkalmazást, ám nem találtam, helyette viszont itt van ez az előtelepített jószág.

Alapvetően nincs különösebb baj vele, teszi a dolgát, az élő csempén is jól mutat, de az minimum furcsa, hogy a nagyobb magyar városok nem jelennek meg benne. Többek között Kecskemét helyet Hetényegyházát, Kaposvár helyett Kaposfüredet, Miskolc helyett Bükkszentlászlót, Győr helyett Gyirmótot írja ki, ha manuálisan adjuk meg a tartózkodási helyünket. Mert hogy az app alapból ezzel kezdi, meg sem kísérli megállapítani a helyünket. A beállításokban át lehet állítani, hogy a tartózkodási helyemnek megfelelő adatokat jelenítse meg és meglepő módon ekkor már például Kecskemét megjelent, mint lehetséges hely... Szóval nem lenne rossz, de ez egyelőre nagyon félkész állapot.

 (Folyt. köv.)

A bejegyzés trackback címe:

https://azenwin10em.blog.hu/api/trackback/id/tr197679164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frencsikó 2015.08.04. 23:24:11

Azért ezzel a fényképes dologgal rendesen le van maradva Microsoft a Picasa vagy akár az Instagram mögött. Várom, hogy mikor lesz MS közösségi oldal (bár a Google rendeset bukott vele).

desw 2015.08.05. 22:29:30

"Ha egy több fotót tartalmazó mappából egy képet nyitok meg dupla kattintással, és - most jön a lényeg - ezt az Intézőből teszem, akkor semmi gond sincs , a mappában szereplő képek között tudok tovább, illetve visszalépegetni. Az a vicc, hogy ha a a Total Commanderből teszem mindezt, csak a megnyitott képet látom, a mappában előtte/utána lévő képekre nem tudok közvetlenül lépni. Furcsa hiba!"

Áhhhhh, az életbe nem jöttem volna rá! Már kerestem a Win7-es képnézegető letőltését...

Ez a Win10 még csak egy vacak béta, az már tuti.

orlasa 2015.08.06. 16:27:34

A fotó javítást eddig is jól tudta az ingyenes letölthető Fotótár ami a Windows Essentials 2012 része, csak a Microsoft ezt valamiért nem reklámozta agyon és érthetelen számomra miért nem volt benne alapból a Win7 telepítő készletben.

Gábor Gyula 2015.08.06. 16:32:46

Helló! ;)

Poszt javaslat: Korábbi rendszer viszaállítása Win10-ről.

" a Windows 10-re frissítettek képesek visszaállni az előző Windows 7 vagy Windows 8.x operációs rendszerükre, a visszaállítási műveletet a Gépház alkalmazás Frissítés és biztonság menüpontjából tudják kezdeményezni. Viszont fontos tudni, hogy a régi rendszerre való visszaállásra csak a Windows 10-re való frissítést követő 30 napon belül van lehetőség."

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2015.08.06. 17:43:14

@Gábor Gyula: Köszönöm a javaslatot, de csak egy gépet frissítettem Win 7-ről, az meg köszöni szépen, de jól elvan. :)
süti beállítások módosítása