Én és a Windows 10

Az Én Win 10-em

Az Én Win 10-em

Microsoft Edge

2015. augusztus 08. - MajdnemAraya

internet-explorer-microsoft-edge_1.jpgA székely elmegy a fiával fát vágni. Vágják a fát, a fiúnak elege van már az öreg parancsolgatásából, és az apja hátába vágja a fejszét. Fiam, ez vicc volt, vagy direkt? - kérdi az apa. Direkt, apám. - válaszol a fiú. Mire az apa: Az jó, mert viccnek elég durva lett volna.

Nagyjából ez jutott eszembe a Windows 10 új, Edge nevű böngészőjéről, hogy ez egy vicc, annak viszont nagyon durva. Rögtön az ikon gyanús volt, hiszen igen erős hasonlóságot mutatott a méltán népszerűtlen Internet Explorer logójához. Márpedig a Microsoft  megjelenés előtt egyfolytában azt kommunikálta a külvilággal, hogy ez most itt valami teljesen más lesz, újraírnak mindent és tiszta lappal indulnak újra a böngészőpiacon.

Valamelyik tech fórumon olvastam olyasmit, hogy azért kellett "E" betűvel kezdődő nevet választani a böngészőnek, hogy az IE ikonját kis módosítással át lehessen venni. Az átlag felhasználó ugyanis annyit jegyez meg az egész rendszerből, hogy a kis kék "e" betű visz az internetre. Ha ez valóban igaz, akkor nagy baj van a redmondi fejekben: a Win 8 csempéi, vagy az új Start menü nem okoznak problémát, csak a kék "e" betű? A rendszernek egyébként továbbra is része az Internet Explorer - kompatibilitási okokból. Mivaaan????

Ha a végeredményt nézem, a kezdeti Project Spartan elnevezés nem is áll távol a valóságtól, valóban egy spártai egyszerűségű programról beszélünk. A - nekem továbbra sem tetsző - flat design uralkodó a megjelenésben, néhány ikon és kész. Nem bonyolult, az tény.

Jópofa, bár a gyakorlatban nem sokat érő funkció a webjegyzet készítésének lehetősége. Ezzel tulajdonképpen egy weblapra írhatunk vagy rajzolhatunk - meglehetősen korlátozott módon. Ne higgye senki, hogy ezzel meg lehet hackelni bármilyen oldalt, egyszerűen csak le lehet menteni képként. Ha lehetne benne egyenes vonalat (mondjuk a szokásos Shift lenyomása mellett) húzni, még el is menne, így viszont csak parasztvakítás.

Nem egyszer láttam már, hogy valaki úgy nyit meg weboldalt, hogy a böngészője közepén megjelenő keresősávba írja be a nyitandó oldal teljes URL-jét (rosszabb esetben először megnyitja a google.com-ot), majd a megjelenő találati oldalon kattint arra a lapra, aminek a teljes címét már beírta. Ebből a szempontból az Edge ötletes, mert az üres képernyő közepére helyezte a címsávot, ami - mint a normális böngészők mindegyike esetén - egyben keresősáv is. Üzletileg viszont nehezen magyarázható, mert ha külön keresősávot használnának, talán több kattintásuk lenne a saját keresőjükben.

Apropó, kereső. Természetesen a Bing az alapértelmezett, de a módosítása nem olyan egyszerű . A trükk: meg kell nyitni a kívánt keresőoldalt és ha az meg van nyitva, akkor lehet módosítani a beállításokban a keresőt. Mit mondjak, kicsit erőszakos.

Az is erőszakos, hogy mindenáron alapértelmezett böngésző akar lenni az Edge. Eddig megszokott volt, hogy másik program indításakor kiírta a gép, hogy nem ez az alapértelmezett böngésző, kívánom-e átállítani. És ha kívántam, akkor minden további fakszni nélkül a weboldalak megtekintésére a beállított alkalmazást használhattam. Nos, ez most megváltozott. Hiába kérdi meg a Firefox vagy a Chrome, hogy lehet-e ő az alapértelmezett, ez csak manuálisan adhatjuk meg a Gépház megfelelő pontján. Azon jóformán meg sem lepődök, hogy gyakorlatilag semmit sem lehet beállítani a kezdőlapon kívül. De hogy kiegészítőket (add-on) sem lehet telepíteni, az azért 2015-ben minimum nevetséges.

foto_kont_1.jpg

Olvastam, hogy egyes tesztek szerint az Edge a motorháztető alatt nem nyújt rossz teljesítményt a riválisokhoz képest, csakhogy egyrészt a személyes tapasztalatom nem ezt mutatja, másrészt nem igazán hoz lázba, hogy ez átlagos gépen pl. a Facebook 2,1 vagy 2,2 másodperc alatt töltődik be.

Magam azt tapasztaltam, hogy az Edge nagyon sokat "gondolkodik", nem egyszer láttam a "Nem válaszol" feliratot másodpercekig megjelenni, míg végül sikerült megbirkóznia egy oldal betöltésével. Kicsit régebbi (4-5 éves) hardveren pedig egyenesen botrányos a lassúsága.

Az egész egy raliautóra emlékeztet, amit felspécizett motorral, viszont minden sallangtól mentesen használnak, de nem a forgalomban. Ott az átlagembernek igenis kell a kényelmes ülés, az ajtókárpit és a beépített rádió. Ezt a kényelmet pedig nem kapjuk meg az Edge-től.

A Microsoft megint csinált egy böngészőt, amit egy dologra lehet használni: ezzel tudjuk letölteni a Firefoxot vagy a Chrome-ot.

A bejegyzés trackback címe:

https://azenwin10em.blog.hu/api/trackback/id/tr827690414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Gyula 2015.08.09. 16:56:25

Nálam az Edge el sem indult miközben az Explorer vidáman futott egy upgradelt gépen.

EGYIKRESEM 2015.08.09. 19:38:28

FElraktam a win10-et az új laptopra.
Erre sok korábban felrakott program (photoshop, energetikai programok és egyéb melóhoz kellőek) nem hajlandó elindulni, csak újratelepités után.
Marha jó, hogy 1 teljes munkanap elment azzal, hogy mindent újratelepitsünk...

pontÉn 2015.08.09. 19:41:15

El se indult, vagy weboldalt nem töltött be? Ha az oldal nem jön be, akkor DNS-nek állítsd be 8.8.8.8-at és 8.8.4.4-et és minden működik.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2015.08.09. 20:32:28

Egyet értek, magam is ezeket vettem észre. Ill. még azt, h sok oldalon a fontokat vagy rosszul rendereli, vagy szimplán lecseréli olyanra, amit ismer.

Az IE megtartását én sem értem. Találkoztam már olyan oldallal Edge -ben, amire kattintva feljött egy ablak, h úgy látja, h ehhez jobb lenne az IE. Na ne mááár...

A megosztásos dolgokat szintén nem értem. Se a posztban említett weblapmegosztás, se a képernyőmetszés, se egy oldal twitter gombja nem működik a futó twitter alkalmazás ellenére sem.

A weblapmegosztásnál fel se dobja lehetőségként (csak a postát), gombnál meg azt mondja, h jelentkezzek be a twiterhez. Minek, ha egyszer már fut?

Szóval alapvetően lehet, h jó lesz ez egyszer, de sajnos az még odébb van. Gyorsan visszaköltöztem FF alá.

brlv24 2015.08.09. 20:48:17

" A rendszernek egyébként továbbra is része az Internet Explorer - kompatibilitási okokból. Mivaaan????"

Nagyon sok szoftver használja az "iexplorer" beépülő modult (dll-t) a működése során.
Enélkül nagyon sok szoftver, vagy azoknak egyes részei nem működnének.

carman 2015.08.09. 20:48:43

Miért nem marad a suszter a kaptafánál? Miért kell ilyen alacsony színvonalú cikket publikálni?

Gregoory 2015.08.09. 20:53:55

Szerintem meg az Edge király lett. A telepítés óta csak ezt használom, a Chrome-nál biztos jobb. Nem zabálja a memóriát és a jegyzetelés funkció is marha jó szerintem.

gizmo26666 2015.08.09. 20:54:06

@pontÉn: Talán ha legális programokat használnál, akkor nem lenne gond.

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2015.08.09. 20:56:40

@carman: Olvastad amit felülre írtam? "Ez nem a tech rovat, nem akarok mindenáron hasznos tippeket, trükköket, leírásokat adni, egyszerűen csak leírom a véleményemet." A véleményemet írtam le, és ez nem egy cikk, csak egy blogbejegyzés. Szívesen vitatkozom veled, csak írd meg, hogy miről!

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2015.08.09. 21:08:13

Pl. a K&H bank online felületére való belépés csak egy speciális beépülő modullal lehetséges, ami kezeli a csippleolvasót.
Az nekem nem fut semmilen más böngészőben, csak IE.
Edge sem támogatja.

Frencsikó 2015.08.09. 21:21:12

@Meister: Már bocs, de ha MS fejlesztés mind a kettő, nem az lenne a minimum, hogy kezelje?

zsoci 2015.08.09. 21:22:09

Én mindig az a user voltam, aki azért kardoskodott, hogy az aktuális verziót kell használni egy oprendszerből. De ezt sikerült a MS-nek kiölnie. Az utolsó jó rendszerük a Vista volt, azóta csak butább lett az egész. Én azonnal felraktam a Vistat amint megjelent a magyar. És után 6 évig hozzá sem nyúltam, ment minden rendben. Utána gépet cseréltem, és gondoltam felteszem a 7-t. Nem kellet volna. Egy kalap sza..r! Semmit sem lehet benne normálisan beállítani, erőszakosan a saját varázslóit nyomja az arcoda, és már utána sem éerhető el a normális kezelő felület. Utálom, de mivel erre vannak driverek használom. Ez semben a Vistaval, újra elhozta a kék halált. Céges géen szembejött a 8. Ezt a hülyeséget ki találta ki? Mire jó ez acsempés hülyeség? Semmit se lehet megtalálni, minden csak bonyolutlabb let, és még lassú is. Egy borzalom. A Web böngészökből egyszer és mindenkorra az Opra mellet kötöttem ki, bár az utóbbi verzióknál ezek is elekzdték, ezt aalig van beállítás, meg eltüntetem a leggyakrabban használt funkciót, a könyvjelzőt, mert minek, aztán mikor visszarakom mert ideges mindeki, akkor a másik fontos, a már bezárt weblap visszanitása tünik el. Kell a frásznak widget, meg minialkalmazás, inkább működjön normálisan. Na ezért nem fogom soha hhasználni ezt a remek MS fost sem.

carman 2015.08.09. 21:27:42

@MajdnemAraya: Ha irsz valamirol, amihez nem ertesz es raadasul ilyen stilusban, "A rendszernek egyébként továbbra is része az Internet Explorer - kompatibilitási okokból. Mivaaan????" vagy "Az új böngésző, ami viccnek is rossz. Microsoft Edge" akkor fogadd el hogy a hozza nem erteseddel kapcsolatban fogsz kritikat kapni fuggetlenul attol, hogy akar milyen szubjektiv, private velemeny az.

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2015.08.09. 21:34:58

@carman: A kritikával semmi gond, de nem értelek. Eddig volt az Internet Explorer. Most jött helyette egy új, ugyanattól a cégtől. Szerintem a minimum, hogy legalább a régi dolgaik működnek az újban. Persze, lehet, hogy tévedek. Azt viszont fenntartom, hogy a Firefoxhoz és a Chrome -hoz képest ez egy vicc.

carman 2015.08.09. 21:38:14

@Frencsikó: Talan az a rengeteg acitvex, com object az IE-ben ami lehetove teszi az OS alcsonyabb szintu hozzafereset a bongeszon keresztul a kulso eszkozoknek, vagy egyeb bongeszoben futo alkalmazasoknak az megkoti a fejlesztok kezet es nagyban hozzajarul ahhoz, hogy az IE olyan amilyen, nem mondom hogy "tokeletes", sot merfoldekre van elmaradva a chrome-tol, de a vallalti vilagban az FF vagy chrome, mint tamogatott bongeszo ki van zarva. Es igen az MS most alapoktol epit egy ujat, ami egy darabig biztos kuzdeni fog aprobb dolgokkal, de a hagyomanyos IE-t addig nem fogja elhagyni amig a rengeteg IE egyedi feature-t hasznalo alkalmazas kompatibilis nem lesz a tobbi browserrel. Szoval hiaba az ovek mind a ket browser a technologia kulonbsegek miatt lehetetlen osszefesulni a kettot egybe.

carman 2015.08.09. 21:39:21

@MajdnemAraya: olvasd a Frencsikó-nak szolo commentem fent a valaszom benne van :)

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2015.08.09. 21:46:13

@carman: Hiszen pont erről van szó! Miért nem vette át az Edge az IE kompatibilis dolgokat? Ugyanaz a fejlesztőgárda, látják az IE forráskódot....

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2015.08.09. 21:56:22

@carman: Bontsuk ketté a dolgot. Van az otthoni felhasználó, aki azt látja, hogy nem tud pl. egy reklámblokkoló kiegészítőt telepíteni. Van a vállalti felhasználó, akinek továbbra is IE-t kell használnia. Miről beszélünk?

carman 2015.08.09. 22:03:03

@MajdnemAraya: Mert nem celjuk es mert ok is meg akarnak szabadulni a klasszikus IE-tol, csak a vallalati ugyfelek miatt ez nem lehetseges. Es azzal ha atvennek azt a rengetek elavult dolgot azzal ugyan oda jutnanak ahol a IEvel jelenleg allnak. Lasd activex csak a microsoft altal hasznalt, nem standardizalt technologia, de hasznalataval nagyon egyszeruen el lehet erni os kozeli dolgokat, de napjainkban mar nem kovetendo pattern. Gondolj bele annak idejen csak IE-bol lehetet windows update-t inditani, vagy pl a Dell gepeknel a browser "ki tud nezni" es megallapitja mi a geped pontos tipusa, de csak IE-ben. Szoval az IE az nem szimplan egy browser es ez az amit a microsoft meg akar szuntetni. Pl sharepoint rendszerek egy nehany eve csak explorerbol voltak hajlandok megnyitni documentumokat, ma mar megy chrome-bol is, vagy a WebDAV eleres csak IE-bol indulva ment, ma ha jol emlekszem mar chromebol is, bar erre nem eskuszom meg. Vagy az AD alapu authentication, stb stb... Szoval a microsoft is latja a problemakat es a megoldast is es ezert dontottek ugy, hogy nem lehet az IE-t olyen mertekben atirni, hogy az felvegye a versenyt a tobbivel. Ezert lett az Egde amikezdesnek nem rossz, szerintem.

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2015.08.09. 22:07:35

@carman: Sok dologban értek veled egyet, de ha már új oprendszer és új böngésző, akkor nem kellett volna ezekre is gondolni?

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2015.08.09. 22:12:04

@carman: Amúgy ezt írtam egy korábbi blogbejegyzésben: "Morogni persze fogok még, de ezt érte és nem ellene teszem."
azenwin10em.blog.hu/2015/08/07/maradhat_989

carman 2015.08.09. 22:12:57

@MajdnemAraya: Dehat epp ezt teszik, fent irom, az edge-t alapoktol epitik ujra (jo nincs benne meg adblocker, mivel meg nincs developer SDK hozza, de majd jon) az IE-t meghagyjak kompatibilitas miatt es a microsoft pedig minden webalkalmazasat refactoralja es kidobja beloluk az IE specificus kodot. Es egy nehany even belul (5+) megvalik az IEtol

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2015.08.09. 22:17:49

@carman: Akkor rendben is vagyunk. A posztom lényege (szerintem) az, hogy ez nem egy kiforrott, kész böngésző, így pedig kár piacra dobni, mert többet árt, mint használ.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2015.08.09. 22:21:39

@Frencsikó: nem. Az MS direkt egy olyan új böngészőt akart csinálni, ami a szabványokat támogatja, és nem támogat mindenféle idejétmúlt technológiát, amit egyébként semmilyen más böngésző sem támogat, valamint kifejezetten csak Windows platformon futott eddig is.
A HTML5 korszakában nem kellenek már ActiveX-ek, és az külön öröm, hogy a böngészőbe nem épülnek be egy meglátogatott weblapról olyan programok, amik aztán bármit megtehetnek a gépeden.
Nem véletlen, hogy aki figyelt a biztonságra, eddig nem használta az MS böngészőjét. Az Edge nekem nem tetszik, de most már ha családtagnak rakok össze gépet, nem az lesz az első, hogy flteszek valami alternatív böngészőt, mert jelen pillanatban az egyik legbiztonságosabb lett, alapbeállításokkal is. Mondjuk én a flasht sem tettem volna bele, de érthető, hogy ha azt kiveszik belőle, akkor senki nem használná...

carman 2015.08.09. 22:30:27

@MajdnemAraya: :D ah persze gondold ahogy akarod, en nem ertek veled egyett ebben. ilyen alapon a pl Apple watchot is kar volt piacra dobni, mert ez nem egy kiforrott, kész okos ora, így pedig kár piacra dobni, mert többet árt, mint használ?

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2015.08.09. 22:38:05

@carman: más egy technológiai újítás (okosóra) és más egy oprendszer és böngésző, ami 20 éve piacon van....

carman 2015.08.09. 22:47:51

@MajdnemAraya: jah persze, a technologia az technologia! Kb annyi a kulonbseg a 20 evvel ezelotti OSek es a maiak kozott, mint a 20 gombos szamologepes ora es az apple watch kozott, de mind1 en itt lezarom reszemrol. Tovabbi jo blogolast!.

Antal Ferenc 2015.08.09. 23:13:22

@carman: Almát a körtével. Bravó! Ülj le, egyes!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.08.09. 23:16:15

@carman: Épp ideje már.

@klarky: "Szóval alapvetően lehet, h jó lesz ez egyszer, de sajnos az még odébb van. Gyorsan visszaköltöztem FF alá. "

Jól tetted. Sajnos a Mozilla is egy mérhetetlenül ostoba üzletpolitikára állt be, de a Firefoxot az amatőr fejlesztésű kiegészítői még használhatóvá teszik. A Chrome egy feltehetőleg a gép túlterhelésére készült kereskedelmi kémprogram, az IE már csupa folt, az Opera az utolsó próbálkozásom tapasztalata szerint gyengécske, így marad a Firefox. Mondhatom úgy, hogy jobb híján. De amíg olyan szemetet kell a gépemre beengednem, mint a Flash Player, a Silverlight vagy a Java, addig olyan böngésző kell, amelyik elég nagypályás ahhoz, hogy ezekhez igazodni tud. De a beépített PDF olvasót komoly ember nem használja, nem beszélve a Windows saját Media Playeréről, akkor pedig egy régebbi FireFoxszal el lehet lenni. Sajnos ez nekem ma már csak a 23-as lehet, mert a korábbiakat egyszerűen blokkolja pár oldal.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.08.09. 23:36:11

@Gregoory: Ha majd eljutsz arra a pontra, hogy a Google Docs szolgáltatásait használva nyomtatnál valamit a böngésződből, és az Istennek sem megy, akkor kényszerűen ráfanyalodsz a régi, megszokott programok valamelyikére, és elkönyveled az első csalódást - ha a "király" minősítésed megfogalmazása óta túl nem estél rajta.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.08.09. 23:40:26

@zsoci: Te vagy az első ember, akitől a Vista dicséretét hallom. Magamat is beleértve.

Microsoft böngésző kell a gépre, ez tény. A Windows is, és sok más program is alapként használja. Én azt csináltam, hogy használom a Firefoxot, az URL és HTM fájlokhoz azt rendeltem, viszont alapértelmezett böngészőnek meghagytam az Internet Explorert. És a tűzfallal teljes blokkot állítottam rá. :-)) Így simán tudok böngészni, amikor én akarok, viszont amikor egy telepítőprogram automatikusan meg akar nyitni egy weboldalt, akkor nyemám kapcsolat. Ha úgy gondolom, hogy a megnyitni próbált oldal hasznos, akkor két kattintással vagy három billentyűvel kimásolom a címsorból, át a Firefoxba, aztán hajrá.

Ha valaki még nem hallotta volna: egy weboldal megnyitásákor akkor is kivihető rövid, de tetszőleges információ, ha a Javascriptet leállítjuk, és az oldal esetleg be sem töltődik. Szóval itt az ember sajnos képtelen biztonságban maradni.

"Nem egyszer láttam már, hogy valaki úgy nyit meg weboldalt, hogy a böngészője közepén megjelenő keresősávba írja be a nyitandó oldal teljes URL-jét (rosszabb esetben először megnyitja a google.com-ot), majd a megjelenő találati oldalon kattint arra a lapra, aminek a teljes címét már beírta."

A Google-n keresztüli böngészést azért ajánlom mindenkinek, mert eszméletlen sok olyan URL-t foglaltak le maguknak mindenféle gonosztevők, amelyek csak egyetlen betűvel térnek el egy ismert oldal címétől. Egy betűt véletlenül tévesztesz, vagy éppen nem tudod, hogy a YouTube-ot vagy a t-mobile.hu-t hogyan kell helyesen írni, és hopp, máris ott vagy egy vírusterjesztő oldalon, úgy, hogy te kérted. Ha a Google-nál kezdesz egy lapnyitást, főleg ha nem halálbiztosan ismert címet írnál be, hanem csak tippelsz a cég nevéből (az OTP honlapja nem otp.hu, a Gmail címe nem gmail.com, a Facebook nem facebook.hu stb.), akkor beszaladhatsz a csalánosba. Remélhető, hogy a Google az eltévesztett cím helyett a helyes, sokak által használt címet mutatja meg.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.08.09. 23:41:37

@Gregoory: "a Chrome-nál biztos jobb"

Ezzel még nem tetted magasra a mércét. :-)

zsoci 2015.08.09. 23:48:54

@Androsz: Azért az szerintem erős túlzás, hogy szükséges a Explorer, vagy hívjuk akárhogy. Nekem már vagy 6-8 éve nincs fent (mióta a K&H netbankja megy máson is) és még sosem hiányzott. Én konkrétan letörlom az iexplore.exe-t is.
A Goggleon keresztüli böngészést én senkinek sem szoktam ajénlani, sőt. Felesleges dolognak látom, hogy egy kereső programot használjon valaki, mikor NEM keresni akar. Én nem látom ennyire veszélyes helynek a netet, hogy ilyneket kelljen tennem, pedig kifejeztten kerülöm a vírusirtók és tüzfalak használatát. Mégis minden működik rendesen. Pedig járon a neten pár vicces helyen.

Frencsikó 2015.08.09. 23:49:31

@Androsz: "az OTP honlapja nem otp.hu, a Gmail címe nem gmail.com"
Ebben biztos vagy? :)

pontÉn 2015.08.10. 00:00:18

@gizmo26666: Köszi a fantasztikus választ, de ne magadból indulj már ki.
Legális win8.1-et frissítettem. Amíg mediacreation-nal frissítettem minden tökéletes volt, de vissza kellett menni 8.1-re. Megjött frissítésként és onnantól nem ment edge-ben semmi, nem ment webáruház, google acc-os belépés.

szcsongor 2015.08.10. 00:07:35

"Az utolsó jó rendszerük a Vista volt, azóta csak butább lett az egész. Én azonnal felraktam a Vistat amint megjelent a magyar. És után 6 évig hozzá sem nyúltam, ment minden rendben. Utána gépet cseréltem, és gondoltam felteszem a 7-t. Nem kellet volna. Egy kalap sza..r!"

"A Chrome egy feltehetőleg a gép túlterhelésére készült kereskedelmi kémprogram"

Rég szórakoztam ennyit kommenteken, csak így tovább! :)

OkoskaTo:rp 2015.08.10. 00:12:45

Az ugye megvan mindenkinek, hogy a windowsupdate.com és a microsoftupdate.com nemes egyszerűséggel leköpi a Spartant? Nem írja ki, hogy a gépen belül mit és hol talál a felhasználó a frissítéshez, csak hogy nem Internet Explorer.
Öngól?

tsimike 2015.08.10. 00:29:34

@szcsongor: Ja a Vistán én is, de a Chrome-mal kapcsolatban azért én is láttam már érdekes dolgokat. Volt már szerencsém 5-6 gigabájtos Chrome könyvtárhoz amiből csak 3 körüli volt a gyorsítótár, a többi része meg fene tudja mi, de volt egy halom telepítő különböző verziókhoz. Azt még csak megérteném, hogy egy verziót megőriz, hogy gond esetén vissza lehessen görgetni, de így csak lestem nagyokat. Amúgy meg kinek a pap, kinek a papné, kinek meg a pap lánya. Mindenki használja azt amit szeret. Pl. az Erste netbankja Firefox-on néha jó nálam néha nem. IE-vel mindig rendben működik.

Frencsikó 2015.08.10. 00:34:18

@tsimike: Mondjuk én ha bankolok, akkor mindig Ubuntu alól Firefox-szal teszem.

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2015.08.10. 00:36:16

@Frencsikó: Ajjaj, darászfészek... :) De tervezek erről is egy posztot.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2015.08.10. 00:45:18

@OkoskaTo:rp: az igazából nem baj, mert a Windows 10-ben a frissítések a háttérben maguktól települnek, nem neked kell az Edge-dzsel leszedned.

Bret 2015.08.10. 02:24:07

@Meister: K&HG fajinul megy Firefoxal

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.08.10. 02:30:22

@Frencsikó: Rendben, jogos, a Gmail nekem több átirányításon megy át, de az is igaz, hogy én valamikor az Öböl-háború táján nyitottam meg utoljára a fiókomat.

@zsoci: "kifejeztten kerülöm a vírusirtók és tüzfalak használatát. Mégis minden működik rendesen."

Én nem próbálgatnám a szerencsémet. Egyébként az, hogy szerinted minden működik rendesen, nem tartalmazza azt, hogy a rendszert meg nem zavarva mi működik még a gépeden a tudtod nélkül, és azt sem, hogy kiknek küldött már egy robot zaklató leveleket a hivatalos levelezőpartnereid közül, vagy hogy milyen fényképeidre tudnál rábukkanni a neten.

@tsimike: "Pl. az Erste netbankja Firefox-on néha jó nálam néha nem. IE-vel mindig rendben működik."

Technikailag nem komoly feladat a honlap kódját úgy megírni, hogy bizonyos böngészők jelenlétét észlelve a honlap ne jelenjen meg hibátlanul. És még álcázni, sőt megmagyarázni is lehet úgy, hogy a honlap készítői mindössze arra ügyelnek, a te érdekedben, hogy a tartalom a náluk tesztelt minőségben álljon a szolgálatodra. Ne ringassuk magunkat abban a hitben, hogy ami szemétség csak elképzelhető, azt még nem valósította meg valaki a világon. Azt sem tudom megmagyarázni, hogy miért jelenik meg háromnaponta hír Kim Kardashian melleiről, hiszen nem valószínű, hogy az ügynökei fizetnek minden ócska bulvárhonlapnak; hogy miért hiszik, hogy az ügyfél csak olyan programot szeret, amit hetente frissítenek, félévente pedig "megújítanak"; hogy miért érdeke a Google-nak, hogy a böngészőjük annyi szemetet termeljen, hogy az egységsugarú júzer állandóan egyre nagyobb winchestert vásárol. Így azt sem értem meg egykönnyen, hogy miért szeretnek nagy cégek ügyfeleket értelmetlenül szopatni.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.08.10. 02:45:52

@szcsongor: lol, szintúgy. Esetleg valaki felvethetné, hogy bezzeg a Netscape, abba' még volt anyag!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.08.10. 02:49:06

Amúgy nem értem itt a világi fanyalgókat. Biztosan azért, mert hozzám közelebb van Redmond, de eddig 5 gépre telepítettem a win10-et, probléma nélkül. Volt köztük minden, Lenovo, 5 éves Dell, Samsung, 3 éves Dell és egy surface. Szép, könnyen hazsnálható, gyors.
Az edge-el meg nem kell törődni, felrakja mindenki azt, amiben hisz, azt' csókolom. Engem még sosem zaklatott a windows az elmúlt 10 napban, hogy jajj nem az Edge a main browser. És kb 2 kattintás volt a Chrome-ot beállítani.

2015.08.10. 03:11:12

@carman: Majdnem értelek, De azt miért kell elviselnem, hogy a Microsoft az én gépemen fejleszti a böngészőjét? Durva példával, ugye , te sem szertnél olyan repülőn utazni, amelyiknek most tervezték az elektromos kormányrendszerét, és épp tesztelik?

zsoci 2015.08.10. 06:20:14

@Androsz: Ez süket duma, amit valami közös rendszergazda iskolában tanítanak. Ha ilyen lenne egyrészt tizenpár év alatt észevettem volna, másrészt időnként kiváncsiságból lefutattok ilyen.olyan keresőt, többnyire próbálgatásként. Még sosem talált semmit, az ismert beépített malwareken kívül. A vírusirtó a gép erőforrásainak jelentős részeét leköti, egy agyrém, ráadásulé mivel mindent át akar futtani, baromira lelassítja az egész működést. A gépen levő tűzfal már elviekben sem ér semmit, hiszen már a gépen van, aki próbálkozik vele. A hardwares tűzfalak amiknek értelme van, az meg ma már alap egy routerben.
Az egész annyi, hogy nem kattint elolvasás nélkül mindenre rá az ember, és kész. A többi csak jó marketing.

Jelentéktelen Hangya 2015.08.10. 07:57:41

A szerzőnek sok pontban igaza van, azonban hadd emeljek ki két dolgot, láthatóan senki nem írta még.

1. A motorháztető alatt az Edge az új Windows Runtime-on alapszik, aminek többek között az az egyik jellemzője, hogy egy sokkal biztonságosabb futtatási környezetet nyújt. Pl. ilyen runtime-ot használó programoknál egy rosszindulatú fejlesztőnek egyszerűen nincs lehetősége sem - nincs hozzá API -, hogy mondjuk a gépeden file-okat keresgéljen. Az IE Win32-n fut: egy beépülő modullal egy rosszindulatú program azt csinál a géppel, amit akar (csinál is, ld. toolbar-ok stb.). Emiatt várhatóan jóval kevesebb biztonsági probléma lesz jelen az Edge-ben, viszont ez bizony kompatibilitási gondokat szül.

2. Kiegészítők támogatása jön ősszel, de a fentiek mutatnak rá, hogy gondosan kell ezt implementálni, ha biztonságot is akarunk.

3. Alapértelmezett programok támogatása dettó ilyen: nemcsak a böngészőknél, egyéb programoknál is megváltoztatták ezt, hogy megszűnjön az az állapot, hogy minden program össze-vissza állítgatja - akár a felhasználó konkrét akarata nélkül - az alapértelmezéseket. Ez idővel egyszerűbb lesz, ha a programok elkezdik az új API-t használni. Itt egy részletesebb cikk, ha valakit érdekel:

venturebeat.com/2015/05/20/new-windows-10-preview-for-pcs-now-available-with-microsoft-edge-changes-to-how-default-apps-are-handled/

Vincenzo6 2015.08.10. 08:05:49

Én ralli autót szeretnék. Utcára ott az opera. Lomha, de olyan kényelmes, mint a mappalimban ülni a bőrfotelemen. A Chrome is csak egy replika ralliautó és pont attól népszerű, hogy egyszerű. Az Edge az meg a jövő. A niggerek majd megveszik az ültetőrugót csillivilli striciautóikra, az átlag felhasználó meg végre szabadon haladhat. :D

danesdzsu2 2015.08.10. 08:06:56

@zsoci: "A gépen levő tűzfal már elviekben sem ér semmit, hiszen már a gépen van, aki próbálkozik vele."

Made my day:)

a fidesz csak lopni tud 2015.08.10. 08:09:23

"Az egész egy raliautóra emlékeztet, amit felspécizett motorral, viszont minden sallangtól mentesen használnak, de nem a forgalomban."

Ez így szokott működni. A felspécizett raliautót sallangmentesen, nem a forgalomban használják.
Ez neked meglepő?

lOc (a pasztafáriánus) 2015.08.10. 08:10:26

OFF:
Gyerekek, nyelvtant nem tanítanak már az iskolában? Kínszenvedés olvasni a hozzászólásokat: "egyet értek", "ugyan oda".

2015.08.10. 08:19:46

A Flat design az azt jelenti, hogy az 1.0-s user is megérti, mert szinte nem lehet máshova kattintani, csak amit az arcodba tolnak?

carman 2015.08.10. 08:46:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hat pedig a szoftverfejlesztes az igy mukodik. Egy release utan jon a kovetkezo javitva az elozoben levo hibakat (neha ujakat behozva) es uj feature-oket bevezetve. Persze a termek fejlesztese, javitasa egy kijelolt csapasvonal menten megy, felhasznalva a userektol kapott crash report-okat, de a nagy cegek odafigyelnek a userek "hangjara" is lasd az edgehez: windows.uservoice.com/forums/285214-microsoft-edge
En tovabbra sem tartom elvetni valonak az Edge-t, es nem is kotelezo hasznalni, szoval ha nem tetszik hasznald amit megszoktal es akkor a te gepeden nem fogjak "fejleszteni" a browsert :)

Jegkoko 2015.08.10. 09:01:02

nekem az nem tetszik benne, hogy teljesen eltüntették a legördülő menü sávot, igy olyan használhatatlan mint a google chrome.

Fényezett Rézlábos 2015.08.10. 09:30:41

Milyen vicces, mikor ennyi szakértőt összefúj a szél! :)
@carman: Riszpekt a népnevelésért... nekem már elment a kedvem az okítástól, a magyarok úgyis mindenhez értenek, nem kell őket tanítani... :)

mergo 2015.08.10. 09:35:03

@Meister: Az vicces, mert KH beépülő van Firefox alá is. Én azzal használom már évek óta hiba nélkül.
--------------
A Win10 telepítéssel meg várok még legalább fél évet. Addigra valamelyest kijavítják a kezdeti hibákat, cikkek százai íródnak a "hogyan kapcsoljuk ki/be a különböző funkciókat, amik nem kellenek/kellenek", mi az, ami hasznos/haszontalan. Addig marad a Win7.

Netuddki. 2015.08.10. 09:58:31

"A Microsoft megint csinált egy böngészőt, amit egy dologra lehet használni: ezzel tudjuk letölteni a Firefoxot vagy a Chrome-ot."

Hát valamivel csak le kell tölteni...

gabest1 2015.08.10. 10:25:29

K&H beléptetője nem activex, hanem mozilla nsv plugin, amit a chrome se sokáig támogat már.

Alick 2015.08.10. 10:32:11

Eléggé megdöbbentő, amikor sokan félkész oprendszert (értsd: SP1 előtti verziót) telepítenek rá a régire és még csodálkoznak, hogy sok minden nem működik úgy, mint a régin.

zsoci 2015.08.10. 10:35:05

@danesdzsu2: Örülök, hogy jól szórakozol ezen, de sajnos így van.

efi 2015.08.10. 11:32:24

@EGYIKRESEM:
Hát akinek ennyi esze van, nem sajnálom.
Mégis mi a fenének kellett egy vállalati PC-re már 1 hét után feltenni? És mi volt az, ami nem ment win7 (8), ami miatt feltétlen le kellett váltani a 10-essel? Ja, hogy csak úgy.

Cormorant 2015.08.10. 11:49:10

@Androsz:
+ sok elégedett Vista felhasználó.
Csak a Vista-ra reagálnék. Az elsők között telepítettem magamnak, aztán az egész családnak. Mindenki meg volt elégedve, de persze betartottam a hardver szabályokat és cask legális szoftvereket használtunk. A vállalati infrastruktúrába integrált gépemen pedig szintén csont nélkül működött a Vista. Sőt, volt egy 1GB RAM-os Samsung Q1 Ultra Mobile gépemen is, azon is hibátlanul, igaz rohadt lassan működött és használhatatlan 800x640-es volt a felbontása. De azon minden más is lassan működne, ha bekapcsolnám - a mai napig megvan valahol otthon:)
Röviden nekem NEM volt gondom soha a Vista-val.
Nyilván azzal már nem értek egyet, hogy az volt az utolsó jó verzió.
És megértem azt is, hogy sokaknak régi gépeken ez nem jött be.

Serrin 2015.08.10. 11:56:17

" rendszernek egyébként továbbra is része az Internet Explorer - kompatibilitási okokból. Mivaaan????"

Vállalati környezetben kellhet, akkor meg egyszerűbb az összes verzióban benne hagyni. Sok webes alkalmazással egy ideig még biztos nem lesz kompatibilis az Edge.

Magánemberként meg le kell tölteni egy Firefox/Chrome/Opera böngészőt és kész.

Cormorant 2015.08.10. 12:01:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Én egyetlen hibátlan, tökéletes programot láttam az életemben, amin soha többet nem kellett változtatni.
Én magam írtam amikor programozni kezdtem anno pár 10 éve. DOS-ban, a képernyő bal felső pozíciójába kitett egy csillag karaktert, majd bezárt a program.
Minden, amit utána csináltam, vagy valaha használtam, változtatásra, módosításra, fejlesztésre, javításra szorult, ez a szoftverek természetes velejárója. Ha ez nem tetszik, várd meg A TÖKÉLETES program VÉGLEGES verzióját és azt telepítsd, akárki is gyártotta.
Addig pedig békülj ki azzal, hogy csak "tesztalany" vagy!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.08.10. 14:01:42

@zsoci: Egyetértünk abban, hogy a víruspajzs és a viselkedésvizsgáló szükséges rossz. Őrült lomhává teszi a gépet, főleg az olyan rendszereken, amelyek már eleve is lomhák. Van olyan gépem, amit nem kapcsolok a netre, és nem töltök rá mindenféle ismeretlen cuccot, mentésem is van róla, azon kikapcsoltam a pajzsot is. De ezen a gépemen én nem merném megtenni. Annak ellenére, hogy nagyon ritkán fog valamit, de még honlapra is csak ritkán riaszt. Én úgy vagyok vele, hogy azért a néhány alkalomért vagyok kénytelen elviselni. Dughatok óvszer nélkül, mert majd vigyázok. De amikor egyszer mégiscsak teherbe esik egy lány, vagy mégiscsak elkapok valamit, amiről esetleg még ő sem tudott, akkor nagyon fognám a fejemet. A vírusos oldalakat és programokat perverz állatok gyártják. Ha ők nem lennének, a világ is boldogabb lenne. De ez is egy példa arra, hogy minden jót hamar elkezdenek rosszra használni, ezért olyan szomorú a világ.

A tűzfal nekem szükséges jó. Szépen lefüleli azokat a programokat, amik bepróbálkoznak egy netes frissítéssel vagy az ördög tudja, mivel. Nekem ez van olyan fontos, mint a pajzs.

@Cormorant: Elfogadom, hogy nincs hibátlan program. Én nagyon sok éve kezdtem a szakmát, és végigkísérhettem a Commodore 64-es korszakot, a rengeteg játékával együtt. Ott a szemlélet az volt, hogy a gép adott, és készítünk olyan programot, ami elfér benne. Gondolom, tudod, hogy ma nem ez megy. És arra is emlékszem, hogy alig találtunk olyan programot, amelyik lefagyott vagy bevitt a susnyásba. Akkor a programot akkor adták ki, amikor már szinte hibátlan volt. Ezzel szemben ma rajtunk tesztelik a félkész programokat, sok pénzért. Néha kikényszerítve tőlünk ezeket. Ez így nem jó, fogalmazzunk roppant mértéktartóan. Egy programot nem akkor kellene piacra dobni, amikorra a marketinget kihirdette, hanem amikor kellően kész van. Az a szöveg, hogy "majd töltse le a frissítést", olyan jelmondata ennek a korszaknak, amely megmagyarázza a hanyatlást. Mert ma hanyatlást látunk, például lassuló és érthetetlenül hízó programokat az egyre gyorsabb hardveren. Na, nekem ezt magyarázza meg valaki.

@Eltévelyedés: "eddig 5 gépre telepítettem a win10-et, probléma nélkül."

Minden rossz szándék nélkül, komolyan kérdezem, hogy mi volt rá az okod. Hogy mi van benne, ami a Win7-ből (vagy a 8.1-ből?) hiányzott. Mert azon kívül, hogy minimum merészség egy teljesen ismeretlen oprendszert már 5 gépre is feltenni, érdekel az erőforrásokkal való gazdálkodása vagy a régebbi programokkal való kompatibilitása is. Én sok régebbi programot használok, mert azok több szempont alapján a legmegfelelőbbek a kínálatból.

@gabest1: "K&H beléptetője nem activex, hanem mozilla nsv plugin, amit a chrome se sokáig támogat már."

Adódik a kérdés, hogy miért nem. Miért vonnak ki funkciókat programokból, a Microsoft, az Adobe miért butítja le a viszonylag bevált programjait, ahogy a Google butítja le a szolgáltatásait. Lehet, hogy az a válasz, hogy a kihagyott funkciókat pénzért lehet megvenni, de ez sok esetben nem igaz. És az sem, ezt már jól ismerjük, hogy "közkívánatra".

gabest1 2015.08.10. 14:20:43

@Androsz: Azért mert ott a html, amit minden modern böngésző támogat, így nem kell plugint írni mindegyikre külön.

gabest1 2015.08.10. 14:21:49

@gabest1: "html" valójában "html5" akart lenni.

Alick 2015.08.10. 14:39:47

@Androsz: "a víruspajzs és a viselkedésvizsgáló szükséges rossz"

A legnagyobb probléma ezekkel nem is csak az erőforrás zabálás, hanem a vakriasztások tömkelege, a saját fejlesztésű programokra is. :)
Ezért nálam csak tűzfal és jól beállított házirend van, a rendszerpartíció időszakonkénti teljes mentésével együtt. Rendszeresen keresek kártevőkre, de csak külső boot-ból... ha valami komolyabb találat van, akkor "gyalu" és a rendszermentés visszaállítása.

"minimum merészség egy teljesen ismeretlen oprendszert már 5 gépre is feltenni"

Vérpistike szereti az ilyesmit... :)

pppnp 2015.08.10. 14:41:49

pfff, te se láttál még IT üzemeltetést amatőr...

Adam West 2015.08.10. 15:09:01

Volt szerencsém kipróbálni ezt az Edge rémséget. Gyakorlatilag semmire sem használható, lassú, lefagy. Hirtelen felindulásból megszabadultam a komplett X-es rendszertől és visszaraktam a 8.1-et. Nem bántam meg.

[megmondoember] 2015.08.10. 15:15:38

Nem lehetne, hogy olyan technológiai analfabéta ne írjon böngészőkritikát, aki
1. nem tudja megkülönböztetni a weblapot a böngészőtől
2. a címsort a beviteli mezőtől
3. a böngészőt az operációs rendszertől
4. az érzéseit a tényektől?

Mert ez a poszt így semmit se mond el az Egde-ről, de minden arról, hogy a szerzőnek mennyire halvány lila gőze sincs arról, amit krizitálni próbál.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.08.10. 15:31:08

@szcsongor: Mondjuk a Vista-t jó rendszernek titulálni. Hát nekem volt és van is, de az egy akkora rakat f*stenger. A Win10-el nekem pl meggyorsult a rendszer, és nem csak a rendszer működése. Az programok is szinte mind gyorsabban indulnak, a hálózat kezelése meg rengeteget javult a Win 7-hez képest. Sok processzoros (6-8) AMD-n erősen javasolt a frissítés szerintem, nekem legalábbis ég és föld a teljesítmény.

"A Chrome egy feltehetőleg a gép túlterhelésére készült kereskedelmi kémprogram"

Ez vicces de sajnos a mostani Chrome lényegét nagyon megfogta ez a mondat. Lassú de legalább sok memóriát zabál, és minden egyes új fül megnyitásához egy komplett új Chrome.exe-t indít. Elhiszem, hogy a Google a legjobb programozókat igazolja le, és csillagászati fizetéseket ad nekik, luxus körülményekkel együtt. De akkor mért nem tudják ezek az emberek ezt a nyamvadt programot használhatóra írni. Illetve miért cseszték szét. Mert jó pár évvel ezelőtt ez egy jól működő gyors böngésző volt. Mostanra egy lassú dinoszaurusz lett. Arról meg, hogy milyen adatokat is gyűjt rólam a Google és társai, és vajon mire is használja azokat, sajnos nem tudok semmit. De én már azt sem hiszem el a sok adatkufár cégnek amikor kérdeznek.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.08.10. 15:40:23

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ne használj akkor egy csomó programot, szolgáltatást. Mondjuk Gmail, Google doc, vagy Chrome, és sorolhatnám csak hirtelen a Google cuccai jutottak eszembe. Vagy például szinte az összes ingyenes program.

Senki nem kényszerít a használatára, fel lehet tenni más böngészőt. Az IE-t meg nem dobhatja ki hiszen még midig kvázi a "rendszer" része annyira integrált volt. Ezért aztán a visszafelé kompatibilitás miatt nem dobhatja el. Te se szeretnéd, ha hirtelen a "régi" programjaid nem tudnánk működni mert kivágták alóla az iexplorer-hez tartozó dll-et és egyebeket.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.08.10. 15:52:04

@zsoci: A szoftveres tűzfalak nem rosszak. A Windows-é pedig egyáltalán nem rossz. Hidd el foglalkoztam, és foglalkozók hálózat biztonsággal. Viszont egy dologtól véd csak meg, attól ha valaki, valami kívülről próbálkozik a géped elérésével. De szinte az összes gépfeltörés nem így indul, hanem "belülről" vagy kvázi belülről egy program exploit segítségével. Hiszen a Windows tűzfala bentről kifelé nem sokat ér. Tehát a user ellen, és a hibás programok ellen nem véd.

A legtöbb rendszer mind "belülről" törhető (egy hibás program is belül fut és engedéllyel kommunikál akár a net felé is), hiszen ha már bent vagyok egy tűzfalon belül egy gépen onnan már nem nagy kunszt megoldani, hogy azt a gépet kívülről is elérjem és szabadon garázdálkodjak akár a "biztonságos" alhálózaton. Persze ha rendesen konfigolt vállalati tűzfalak vannak az más történet. De egy otthoni vagy egy kis cég rendszere "belülről" nagyon is sebezhető.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.08.10. 16:02:58

@Cormorant: Vista egy olyan laptopon van fen, ami előtelepítetten érkezett. Magasan meg van a hardver követelménye. Igen a rendszer pár napig/hétig jó is volt. Onnantól viszont folyamatosan és szignifikánsan lassult egy adott szintig, annak ellenére, hogy új programok nem kerültek fel rá. Egy idő után pedig beállt egy bizonyos működési sebességre és azt tartja is mostanáig. Ugyan az az effektus mint az xp itt , is bizonyos időközönként, újra kell telepíteni a rendszert. De érdekes a Win7-em 3 év alatt sem lassult érzékelhetően.

Amúgy meg mindenki azt használ amit akar és szeret. Van olyan ember akinek anno a Windows ME is tetszett pedig az már tényleg egy hulladék volt szerintem..

Artie 2015.08.10. 16:24:12

Óriási, vajon Vista, W7 vagy W10? A helyes válasz: egyik sem. :D

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2015.08.10. 17:14:32

@Bret: Elhiszem, de IE-vel is. Így FF nincs telepítve.

Frencsikó 2015.08.13. 08:25:39

@[megmondoember]: Az ilyen hozzászólások úgy hiányoznak, mint szar a zsebbe. Nem csak itt, mindenhol.
Egyébként olyat nem lehetne, hogy olyan funkcionális analfabéta ne írjon kommentet, aki nem rendelkezik az értő olvasás képességével?
Mert ez a komment így mindent elmond arról, hogy a szerzőnek mennyire halvány lila gőze sincs arról, amit olvasni próbál.

BK! 2015.10.19. 10:06:59

Csak én vagyok ennyire ügyetlen, vagy másnak sem sikerül kiegészítőket, bővítményeket, reklámblokkolót letölteni az Edge-re!?
Ha valakinek van valami használható ötlete, megköszönném!

Achmed, a hitetlen 2015.11.29. 14:17:49

@BK!: Én tiszta telepítéssel raktam fel a Win10-et, az Edge el sem indult. Belépett, kilépett, és annyi. Aztán pár nap után egyszercsakhirtelen elindult, mert csak. Hát viccnek tényleg kicsit durva. Kb ilyen lehet a Win3.1 böngészője. Én sem tudtam semmit alakítani rajta, úgyhogy hagytam a francba az egészet, tíz éve használok Firefoxot, maradok annál.

@[megmondoember]: csakszólok, ez egy BLOG, nem egy szaklap. Itt a szerző azt ír, amit akar - a műfaj jellegéből adódóan elsősorban meglátásait, érzéseit, benyomásait rögzíti -, ha nem tetszik, nem muszáj elolvasni, hozzászólásban fikázni meg végképp.
süti beállítások módosítása