Én és a Windows 10

Az Én Win 10-em

Az Én Win 10-em

Kincs, ami nincs

2015. augusztus 07. - MajdnemAraya

5_1.pngTöbb bejegyzésemben is említést tettem a Windows 10 új felületének, illetve alkalmazásainak testreszabhatóságáról, illetve annak korlátozottságáról. A power userek számára ez nyilván bosszantó, de ha jobban belegondolok, nem is biztos, hogy az ördögtől való ötlet.

Az első jelentős változás a korábbi rendszerekhez képest a Windows Update teljes átalakítása. A Gépház funkció megjelenése 8-as verzióban átvette a frissítéskezelői szerepet, de ha valaki egy kicsit is kotorászott a háttérben, a Vezérlőpultban elérhette a régi, megszokott felületet. Ez az opció most eltűnt és elsőre eléggé zavart. Aztán átgondoltam a dolgot és arra jutottam, hogy lehet, hogy a Microsoftnak van igaza.

Volt egy ismerősöm régen, akinek meggyőződése volt, hogy a gyárilag kiadott rendszer tökéletes, a különböző frissítések csak lassítják azt, így a frissen telepített (XP) rendszerén első dolga volt kikapcsolni az automatikus frissítéseket. És ugye tudjuk, hogy csak a sokak által máig istenített XP három szerviz pakkot kapott, míg volt támogatása, de van Win 7 SP1 is, hogy a 8.1-ről ne is beszéljünk. Nyilvánvaló, hogy a különböző frissítések, javítócsomagok a rendszer biztonságát szolgálják, botorság lenne kikapcsolni ezek telepítését.

Igen, én is szaladtam driver frissítési problémába Windows 10 rendszeren. De utánakerestem és megtaláltam a megoldást, nagyjából öt perc alatt. És ha problémába ütközök, az esetek túlnyomó többségében így járok el. És lehet jönni az átlagfelhasználóval, hogy ő ugyan honnan tudná. Eddig honnan tudott bármit is? Hívott valakit, aki ért hozzá. Céges környezetben, munkahelyen a rendszergazdát, otthon az unokát vagy a szomszéd Pistikét. Akik aztán így vagy úgy, jól, vagy rosszul megoldották a problémáját, és ha működött a dolog, akkor Bözsi nénit rohadtul nem érdekelte, hogy mit kellett csinálni.

acid_picdump_60_1.jpg

A Windows népszerűségének egyik oka valószínűleg a testreszabhatóságban rejlett. És a sebezhetőség fő oka is itt kereshető. A felhasználó kényelméért áldozatokat kellett hozni a biztonság rovására. Ha már az előbb a szomszéd Pistikét, mint fogalmat említettem, nos, régebben mindenki informatikai szakértőnek hitte magát, akinek egyszer is sikerült egyedül feltelepítenie egy XP-t. Azt hiszem, a Windows 10-zel az önjelölt informatikusoknak befellegzett. Nyilván ők lesznek az elsők, akik szarozni fogják a rendszert, de ez legyen az ő bajuk. Egy darabig még az XP-t fogják telepítgetni, de előbb-utóbb kiderül számukra is: sufnituning ideje lejárt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azenwin10em.blog.hu/api/trackback/id/tr427688274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.08.09. 20:54:29

'A Windows népszerűségének egyik oka valószínűleg a testreszabhatóságban rejlett' köszönöm, mára megvolt a móka, kacagás

Richard Xenos 2015.08.10. 10:25:11

Testreszabhatósááááág? Láttál már valódi operációs rendszert, vagy csak ezt a játékra való Windowst? Mert ez nem testreszabható. Ez pusztán egy szerencsétlen tákolmány, jó marketinggel, ostoba, igénytelen , egységsugarú usereknek.

longlong 2015.08.10. 16:00:32

@Richard Xenos: Lehet fikazni de ezzel is csak a hozza nem ertesedet bizonyitod. Mind IT mind uzleti teren...
Megis milyen oprendszert adnal azoknak akik 40-70 evesek, azt tudjak hogy az S betu a csaladi hatterkepen a szkajp, az e betu meg az internet.
A fiatalabbak meg facebookon elnek pont leszarjak az oprendszer allitgathatosagat. Gep indul, bongeszo, facebook.com. Ennyi. A userek nem ostobak, nem egysegsugaruak, hanem userek. Nem akarnak erteni az IThoz, mint te sem pl a futarceguzemelteteshez... A fikazassal csak magad egeted. Ez egy termek, ami az IT vegzettsegueken kivul mindenkinek tokeletes!
süti beállítások módosítása