Én és a Windows 10

Az Én Win 10-em

Az Én Win 10-em

Microsoft Edge

2015. augusztus 08. - MajdnemAraya

internet-explorer-microsoft-edge_1.jpgA székely elmegy a fiával fát vágni. Vágják a fát, a fiúnak elege van már az öreg parancsolgatásából, és az apja hátába vágja a fejszét. Fiam, ez vicc volt, vagy direkt? - kérdi az apa. Direkt, apám. - válaszol a fiú. Mire az apa: Az jó, mert viccnek elég durva lett volna.

Nagyjából ez jutott eszembe a Windows 10 új, Edge nevű böngészőjéről, hogy ez egy vicc, annak viszont nagyon durva. Rögtön az ikon gyanús volt, hiszen igen erős hasonlóságot mutatott a méltán népszerűtlen Internet Explorer logójához. Márpedig a Microsoft  megjelenés előtt egyfolytában azt kommunikálta a külvilággal, hogy ez most itt valami teljesen más lesz, újraírnak mindent és tiszta lappal indulnak újra a böngészőpiacon.

Tovább

Kincs, ami nincs

5_1.pngTöbb bejegyzésemben is említést tettem a Windows 10 új felületének, illetve alkalmazásainak testreszabhatóságáról, illetve annak korlátozottságáról. A power userek számára ez nyilván bosszantó, de ha jobban belegondolok, nem is biztos, hogy az ördögtől való ötlet.

Az első jelentős változás a korábbi rendszerekhez képest a Windows Update teljes átalakítása. A Gépház funkció megjelenése 8-as verzióban átvette a frissítéskezelői szerepet, de ha valaki egy kicsit is kotorászott a háttérben, a Vezérlőpultban elérhette a régi, megszokott felületet. Ez az opció most eltűnt és elsőre eléggé zavart. Aztán átgondoltam a dolgot és arra jutottam, hogy lehet, hogy a Microsoftnak van igaza.

Tovább

Maradhat?

windows-linux-iceberg--dyn--fullwidth_1.jpgSzülészorvos a szülőszoba előtt várakozó henteshez: Gratulálok, fia született! 3 kiló 50 deka, maradhat? Ez a favicc jutott eszembe a címben feltett kérdésről, maga kérdés pedig onnan, hogy több véleményt hallottam, olvastam, miszerint a Windows 10 egy vacak béta, véletlenül  se telepítse senki, aki pedig feltette, azonnal törölje. Én ezzel nem értek egyet.

Tovább

Beépített alkalmazások

w95-welcome_1.gifAmikor először telepítettem Windows 95-öt, a folyamat végén az első érzés a büszkeség volt. Igencsak büszke voltam magamra, hogy sikerült végignyomkodnom a "Tovább" gombot, ráadásul a  a gép újraindítását követően el is indult az új Mikroszoft Vindóz Kilencvenöt (by Vágási Feri).

A második érzés a tanácstalanság volt: oké, szép, új, csillog-villog, másabb, mint a 3.1 volt, de mi a fenét kezdjek vele? Volt ugyan benne pasziánsz meg aknakereső, jegyzettömb és számológép, de ahhoz, hogy bármilyen érdemi dolgot tudjak kezdeni a géppel, további programok telepítésére volt szükség.

A rendszer fejlődésével az alaptelepítésben helyet kapó programok száma is egyre nőtt, és bár ha tényleg dolgozni akarunk a gépünkkel, akkor nagy valószínűséggel nem ússzuk meg a további programok telepítését, nagyjából a Windows 8 környékén már az alaptelepítéssel is elboldogulhatott az r=1 user. A Windows 10-ben is kapunk egy csomó alkalmazást.

Tovább

A Start menü

start1.pngHurrá! - kiáltottam fel, mikor megtudtam, hogy visszatér a Start menü. Na jó, amolyan virtuális kiáltás volt, de azért tényleg megörültem, merthogy a Windows 8-ban eltüntették és a Metro / Modern interfész nevű borzadályt tették a helyére. Én pedig mikor először megláttam, nem értettem a fejlesztőket. Oké, hogy innováció, meg mobileszközök, de az, hogy azért hoztak hozzám gépet, hogy segítsek kikapcsolni, mert nem találják a megfelelő gombot, az már kicsit sok volt. A 8.1 kicsit enyhített ezen és a végére majdnem meg is szoktam a csempés felületet.

Tovább

Első benyomások - kinézet

Ahogy említettem, egy ideje már tesztelgettem a rendszert, így néhány dolog rögtön szemet szúrt.

screenshot-7.jpgAz első a megváltozott bejelentkező képernyő. Nekem alapvetően tetszik a kép, ami fogad, unokahúgomnak viszont nem. Így az ő első kérdése az volt, hogy miképp lehet megváltoztatni? Meglepő, vagy sem, de a Gépház (és a Vezérlőpult) opciói között nem találtam olyan lehetőséget, ahol ezt a képet le lehetne cserélni. Rövid guglizás után találtam meg a BackgroundChanger nevű programot (kattintásra letölthető), segítségével rögtön testre szabható a login screen, ami innentől kezdve akár rózsaszín is lehet.

Tovább

Telepítés

images.jpgMég valamikor 2015. januárjában csatlakoztam a Microsoft Windows Insider programhoz és egy "játszós" (értsd: régi, már nem használt) gépre, valamint egy virtuálisra is feltettem a Preview változatot.

Azt nem mondom, hogy naponta nézegettem és használtam az új rendszert, de két-három hetente azért elindítottam, letöltöttem az aktuális frissítéseket és figyeltem, hogy mi változik.

Mint a programban részt vevő, örömmel olvastam, hogy valószínűleg az elsők között leszek, aki a friss rendszert használatba vehetem, ráadásul ingyen. (A jogi, licencelési kérdésekbe most nem mennék bele, hogy kinek jár ingyen és kinek nem.)

A preview verzió ráadásul már jóval a július 29-i megjelenési dátum előtt frissítette magát a véglegesre, így picit több időm volt nézegetni a rendszert.

Tovább
süti beállítások módosítása